Gemeente Den Haag biedt stadslandbouw-ondernemers leeg kantoorpand

duurzaam-voedsel-den-haag

Acht ondernemers gaan in het gedeeltelijk leegstaande kantoorpand De Schilde in Den Haag aan de slag met stadslandbouw. De plannen variëren van de bouw van een kas op het dak voor het kweken van vis en groenten tot het telen van paddenstoelen op koffiedrab. Ook zijn er ondernemers die een bierbrouwerij willen beginnen en plannen hebben voor voedsel-recycling. Den Haag is naar eigen zeggen de eerste stad in Nederland die op deze manier stadslandbouw gaat realiseren.

De gemeente Den Haag en partners Deloitte, Wageningen Universiteit en Cropeye hebben in mei van dit jaar ondernemers uitgedaagd om met goede ideeën voor stadslandbouw te komen. Dit leverde ruim twintig voorstellen op, daarvan zijn afgelopen vrijdag 8 november tien ondernemersplannen gepresenteerd.

Wethouder Henk Kool (Economie): ‘Dit is een geweldig resultaat; ik heb gezien dat veel mensen op een nieuwe manier willen ondernemen. Er is met veel enthousiasme gereageerd op onze oproep om met ideeën voor stadlandbouw te komen. Ik ben er trots op dat er in zo’n korte tijd zoveel is bereikt.’

Wethouder Rabin Baldewsingh (Duurzaamheid): ‘Juist de betrokkenheid bij de productie van duurzaam voedsel maakt dit initiatief zo bijzonder. Veel kinderen weten niet meer waar melk, tomaten of boter vandaan komen. Stadslandbouw kan daar iets aan veranderen: het zorgt voor een groene, gezonde en duurzame stad en betrekt de inwoners daarbij. Dat is fantastisch.’

In het gebouw De Schilde zijn twee etages van in totaal 3.000 m2 beschikbaar. Op het dak (1000 m2) kan een kas worden gebouwd en op de begane grond is een ruimte van 200 m2 waar de producten verkocht kunnen worden in bijvoorbeeld een winkel of een restaurant. Er worden aantrekkelijke huurprijzen gehanteerd en er is ondersteuning op het gebied van marketing en pr. Doordat verschillende initiatieven in één gebouw worden gehuisvest ontstaan mogelijk ook weer nieuwe ideeën. In samenwerking met De Kookfabriek (op de 3e etage) worden bijvoorbeeld activiteiten georganiseerd zoals buurtdiners en kookcursussen. Er is overigens nog ruimte voor andere groene initiatieven in het gebouw.
De gemeente Den Haag gelooft sterk in de toekomst van stadslandbouw. De kantorenleegstand neemt toe en steeds meer mensen willen duurzaam geproduceerd voedsel eten. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk Hagenaars worden betrokken bij de activiteiten in De Schilde.

De jury die de plannen heeft beoordeeld stond onder voorzitterschap van wethouder Henk Kool (economie). Andere leden zijn Willem Vermeend (oud-politicus en ondernemer), Coenraad de Vries (Start Green Venture Capital), Mariet Schoenmakers (vastgoedontwikkelaar AM), Robbert de Jong (Looije Tomaten), Jaap Uitof  (Staedion) en Henk Harms (gemeente Den Haag).

bron: Gemeente Den Haag

Bekijk de video gemaakt bij de lancering van het initiatief met oa wethouder Rabin Baldewsingh