Duurzame energie levert gemeente Voorschoten besparing

zonnecollectoren_gemeentehuis_voorschoten

De zonnecollectoren op het dak van het gemeentehuis Voorschoten hebben het eerste jaar veel meer energie opgeleverd dan vooraf was berekend. Het duurzaam opwekken van elektriciteit heeft de gemeente over het afgelopen jaar meer dan 5000 euro op de energierekening bespaard.

De 73 zonnepanelen die sinds maart 2013 op het dak van het gemeentehuis aan de Leidseweg staan, leverden het afgelopen jaar aan energie een jaaropbrengst op van 24.694 kWh. Dit is ruim 50 procent meer dan vooraf is berekend. Uitgegaan werd namelijk van een energieopbrengst van circa 16.000 kWh per jaar. Ter vergelijking: een gezin verbruikt gemiddeld per jaar ongeveer 3500 kWh.

Dat is winst voor het milieu en een financiële meevaller voor de gemeente Voorschoten. Met een tarief van 20,8 eurocent per kWh komt de opbrengst uit op een bedrag van € 5.136,35. Doordat de gemeente de eigen energie meteen verbruikt, is het bedrag op de gemeentelijke energierekening met ruim € 5.000,- gedaald.

Meer zonuren

Wethouder Bart de Beer is tevreden met de gunstige resultaten. ‘In 2013/2014 was het aantal zonuren fiks meer dan vooraf werd verwacht. Daarbij zijn de berekeningen over de opbrengst aan de voorzichtige kant. Of dit voordeel zich doorzet is niet te voorspellen. Afhankelijk van de weersgesteldheid kunnen er voor 2014/2015 meer of minder zonuren zijn. We zullen de resultaten een aantal jaren moeten volgen of een mogelijke trend valt te ontdekken.’

 

Bron: Gemeente Voorschoten