Trots kenmerkt zakelijke eigenaar van groot zonnestroom systeem

De Top-10 van grootste zonne-energie projecten in Nederland, gepubliceerd door Solarplaza, laat een sterke toename zien van zakelijke projecten. In de lijst staan een aantal unieke projecten, zoals de Amsterdam ArenA, die vlak voor publicatie nog kon worden toegevoegd op de zesde plaats. Met 1.128 kWp aan opgesteld vermogen het grootste zonnedak van onze hoofdstad.

 

Henk Markerink (algemeen directeur): “Het is voor de Amsterdam ArenA geweldig om prominent in de Top-10 PV projecten te staan. Enerzijds omdat het onze grote ambities op het gebied van duurzaamheid onderstreept. Anderzijds geeft het aan dat duurzaamheid niet alleen een kwestie is van woorden, maar ook van daden. We laten zien dat het gerealiseerd wordt.”

Eind mei 2013 werd het zonnedak op het nieuwe gebouw van Hitachi Data Systems in Zaltbommel in gebruik genomen. Met een vermogen van 1,6 Megawatt (plaats 4 in de Top-10) bedraagt de verwachtte stroomopbrengst in het eerste jaar circa 1,5 miljoen kWh, laat Dick Lunenberg van Hitachi met trots weten. Dat is ongeveer evenveel als 460 huishoudens per jaar verbruiken. Niet alleen de directie is trots, maar ook de werknemers van Hitachi. Zij zijn door de keuze van Hitachi, duurzame ambassadeurs geworden en vertellen vol trots over het bedrijf waar zij werken en alle duurzame initiatieven die het bedrijf rijk is. Zo heeft het parkeerdek 18 elektrische laadpalen, waar werknemers kosteloos hun auto kunnen opladen en wordt een half miljoen drinkwater bespaard door de toiletten te spoelen met opgevangen regenwater.
Binnenkort start Hitachi met de bouw van een nieuw productiecentrum in Oklahoma. Recentelijk werd door de verantwoordelijke ontwikkelaars en architecten een bezoek gebracht aan Zaltbommel, wat als voorbeeld gaat dienen voor het te bouwen centrum in Oklahoma.

Cor van de Ven, gedreven ondernemer en oprichter van de Venco Groep heeft in 2012 de Venco Campus in gebruik genomen. Dit bijzondere gebouw in de vorm van een Ei werd op het 4,5 hectare grote terrein zo gepositioneerd dat een maximale zonnestroom opbrengst van 1,4 Megawatt gerealiseerd kan worden. Naast trots op het bereikte resultaat heeft Van de Ven ook twee ergernissen: “Het is diep triest dat bij decentrale opwek de vergoeding bij terug levering bijna nihil is, dat voelt als goed doen en toch gestraft worden!” Voorts hoopt hij dat op korte termijn er in de financiële markt “duurzaamheidsexperts” zullen opstaan. Die gebouwen en duurzaamheidstoepassingen naar waarden weten te schatten. Dat deze kennis op dit moment nog niet beschikbaar is, noemt hij een gemiste kans.

Heineken ’s-Hertogenbosch op de 7de plaats, brouwt haar zonnige Wieckse bieren met de energieopbrengst van maar liefst 3.632 zonnepanelen op het dak van de brouwerij. Heineken zegt in een reactie onverminderd trots te zijn. “Wieckse kent al sinds jaren de Zon als het thema van haar marketingcampagnes, dus als er érgens sprake is van een Natural Fit…! De consumenten voelen dat aan en kiezen nóg bewuster voor Wieckse. Onze brouwers, overigens ook meesters in energiebesparing, zijn blij met de keuze voor zonne-energie. Het draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de brouwerij en het heeft de reputatie van Heineken binnen alle stakeholdergroepen enorm goed gedaan.”

“De bedrijven in de Top-10 willen echt een verschil maken met hun duurzame bedrijfsvoering. Ze hebben een drive, nemen hun verantwoordelijkheid voor nu en de toekomst en dragen deze boodschap met trots uit.” stelt Dennis Gieselaar (Oskomera). “Onze zakelijke klanten moeten niet, ze willen en dat is heel plezierig werken”. Hij verwacht dat de Top-10 volgend jaar zeker een aantal nieuwe prestigieuze projecten zal laten zien.

Gemeente Ameland

Zo werd vorige week bekend dat Ameland de financiering bijna rond heeft voor het te realiseren van een 6 Megawatt zonnestroompark, met bijna 24.000 zonnepanelen. Dit project op 10 hectare zal goed zijn voor 20% van de energiebehoefte van de Amelandse bevolking. Ameland maakt hierbij kans op de nummer 1 positie in de Top-10, die sinds 2002 door de Floriade (Expo Haarlemmermeer) wordt ingenomen.

Enkele partijen uit de Top-10 zullen op 27 Mei a.s. in de Beurs van Berlage hun ervaringen delen tijdens de zesde editie van de grote Nederlandse PV conferentie “The Solar Future NL”.